Home Zagadjenje Specijalni solarni paneli za agroenergetiku

Specijalni solarni paneli za agroenergetiku

Šta je Agroenergetika (Agrivoltaiks)?

Agroenergetika (Agrivoltaics)  spaja proizvodnju agrokultura i proizvodnju električne energije specijalnim  solarnim panelima koji se zovu photovoltaics. Omogućavaju rešenje za proizvodnju hrane i istovremeno proizvodnju električne energije uz zaštitu zemljišta i uštedu vode.

Kompanije BayWa r.e. i  GroenLeven dizajnirali su specijalne monokristalne solarne panele za pet pilot agrivoltaik projekata smeštenih u Holandiji. Oni testiraju otpornost na vremenske uslove  staklenih panela od 260w sa različitom nivoima transparentnosti.

BayWa r.e. i njegova Holandska podružnica GroenLeven, grade pet pilot  agrivoltaik projekata napajanja u Holandiji, na kojima testiraju pet različitih vrsta useva: borovnice, crvene ribizle, maline, jagode i kupine.

izvor: PV magazine

 

Najveći među projektima: 2.67 MW solarno postrojenje smešteno na  3.2 hektara površine posvećeno uzgoju maline nalazi se u Holandskoj opštini Zevenaar, u blizini grada Arnhem, na holandsko-nemačkoj granici.

Ove dve kompanije se ne oslanjaju na standarne solarne panele za projekat, jer se  smatraju neprikladnim u efikasnom agrivoltaičkom projektu. “Mi smo koristi specijalne monokristalne  solarne panele koje su proizvedene prema našim specifikacijama.“  – Willem De Vries, project manager za AgriPV u Groenlevenu, rekao za PV magazin.

 

De Vries je rekao da su posebni zahtevi povezani sa transparentnošću, jer biljke ispod ploča moraju da dobiju dovoljno svetlosti, a istovremeno su zaštićene folijama od direktne sunčeve svetlosti, kiše  i mraza. De Vries je rekao da sunčeva svetlost za maline ne bi trebalo da bude prejaka.

„Do sada smo napravili dva različita pilot projekta, sa dve vrste panela sa različitim nivoima transparentnosti“, objasnio je. „Sa povećanom transparentnošću ploča, prinos useva znatno raste.“
Pasivno hlađenje se primenjuje na useve na dva različita načina. Prvo, paneli apsorbuju deo dolaznog zračenja. Drugo, moduli su postavljeni tako da sunčev zrak može proći kroz njih. Prirodni protok vazduha osigurava da je atmosfera pod biljkama hladnija od ambijentalnih uslova i mnogo hladnija od standardnih folijskih obloga.

 

Rasipanje toplote

Malina se uzgaja uz pomoćne sisteme od drveta, betona i metala. GroenLeven i BaiVa r.e. odlučili su da zamene takve konstrukcije novim dizajnom i specijalnim pločama. „Sistemi za montiranje takođe su dizajnirani posebno za ovaj projekat i to je prvi put da su primenjeni“, dodao je De Vries.

GroenLeven je rekao da su noseće konstrukcije dizajnirane tako da se toplota brzo prenosi pasivno. „Naučili smo da je tačan procenat svetlosti veoma važan, ali smo takođe saznali da je klima ispod solarnih panela strukturno bolja nego pod uobičajenim plastičnim folijama“, rekao je. „To možemo videti i u našem praćenju. U vrelim danima temperatura ispod ploča je za 5 stepeni niža nego kod plastičnih folija i čak za 2 stepena niža nego u okolnim uslovima.

Ovo rasipanje toplote je korisno za biljke. Noću je temperatura ispod ploča viša, jer zadržavaju toplinu bolje od plastičnih folija. Ovaj efekat se smatra korisnim za biljke. „Vlažnost je takođe stabilnija ispod ploča u poređenju sa standardnim oblogama“, rekao je De Vries.

Nove strukture podrške takođe su korisne poljoprivrednicima, jer se kaže da su manje ranjivi na jake vetrove, pa je, prema tome, potrebno manje radne snage u poređenju sa klasičnim sistemima uzgoja na bazi folija. „Naše instalacije se ne pokidaju zbog vetrova, niti lete ni odmiču sa strukture“, rekao je De Vries. „Sve se ovo događa sa plastičnim folijama. Ako se pojave jaki vetrovi, plastika se odlepi, pukne ili jednostavno leti. Naša instalacija poljoprivredniku omogućava mirne noći.

Dve kompanije trenutno projektuju strukture u partnerstvu sa neimenovanim „pouzdanim dobavljačima“.

Razmatranje troškova

Iako ove dve kompanije još uvek nisu pružile detalje o troškovima projekata i  troškovima energije, De Vries je rekao da će poljoprivrednici imati finansijsku korist. Mogu uštedeti na potpornim konstrukcijama koje su već integrisane u sisteme solarnog montiranja. „U ovoj fazi troškovi Agrisolarnih instalacija su naravno znatno veći nego za prizemne instalacije“, rekao je De Vries. „Ali oni će se smanjiti zbog iskustva, optimizacije i lanca snabdevanja koji se optimizuje vremenom na naše posebne zahteve“. Dve kompanije očekuju da će potkonstrukcijama i panelima  cena da bude niža nakon što dobavljači dobiju dovoljno porudžbina. „I naši interni troškovi će se takođe poboljšati zahvaljujući iskustvu“, rekao je Stephan Schindele, šef AgriPV-a u BaiVa r.e.“ rekao je za pv magazin.

Kvalitet useva

Pilot agrovoltaički projekti poboljšavaju prinose useva, ali i kvalitet,. Poljoprivrednici bi mogli biti spremni da prihvate niže prinose ako su kvalitet i cene viši ili ako se ukupni kvalitet proizvodnje poveća uz niže troškove.  „Ove godine smo takođe pokrenuli pilote sa nekoliko drugih bobica i čvrsto verujemo da će svi usevi imati svoje zahteve i da će drugačije reagovati na okolnosti koje su stvorile agrovoltaike“, rekla je Schindele. „Zato je važno steći iskustvo sa različitim  usevima.“

Novi način razmišljanja

Prema Schindele i De Vriesu, razvoj projekata u ovom segmentu zahteva kvalifikovane i kvalitetne istraživače. „Inženjeri solarne radijacije potrebni su za ovakve projekte“, rekao je De Vries. Schindele je napomenula da je „sunce ključni faktor za proizvodnju električne energije“, ali je dodala da je „presudna i za poljoprivredu“. Moguće je deljenje svetlosti 50/50, ali ne za sve vrste useva i klime. „Do sada je učinjeno vrlo malo istraživanja u vezi s tim u vezi“, rekao je De Vries Dve kompanije tvrde da su u jedinstvenom tržišnom položaju, jer mogu izvući stručnost u razvoju agrosolarnih projekata i agrobiznisu. Ali još uvek je dug put ka ovoj tehnologiji, posebno za panel tehnologiju, rekli su. „Ako možemo upotrebiti više UV i infracrvenog spektra za PV sistem, na primer, to će povećati ukupnu efikasnost“, rekao je De Vries dodajući da želi poboljšati potkonstrukcije smanjujući količinu čelika korišćenog za poboljšanje transmisivnosti svetlosti.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Memgraph: Susjedi klemaju ozbiljnu lovu

Hrvatski startup Memgraph je ostvario više od 9 milijuna USD investicija.   Hrvatski startup Memgraph koji je ostvario više od 9 milijuna USD investicija predvođenih Microsoft...

Da li znate koliko je agroenergetika veliki korak za Srbiju?

Agroenergetika je proizvodnja struje putem solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu. Kada smo objavili prvi tekst o ovoj temi mislili smo da je Srbija udaljena svetlosnim...

Damjan Dobrila: spakovao se i sa porodicom pobegao u prirodu

Damjan Dobrila je osoba koja živi ekologiju i aktivizam i sjajan je fotograf. Sve fotografije koje su ovde objavljene su njegove. ko si ti? Ja sam Damjan...

Otvoren Monkey plažni bar na Žnjanu

U Splitu, na poznatoj plaži Žnjan je otvorena letnja sezona: Monkey Lounge & Beach bar Split je postao ozbiljna turitička destinacija zahvaljujući snimanju serije Games...

HOP aplikacija za električne trotinete u Beogradu

HOP aplikacija za električne trotinete u Beogradu. Verovatno sam sasvim slučajno među prvima, ako ne i prvi, komercijalno vozio električni trotinet u Beogradu preko aplikacije...