Home Zagadjenje Ugalj nikako u oporavku od #COVID19 krize u ekonomiji

Ugalj nikako u oporavku od #COVID19 krize u ekonomiji

ŠANGAJ (Rojters) 

Ugalj ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u planu ekonomskog oporavka postkoronavirusa bilo koje zemlje, i  treba da se uskladi sa globalnim klimatskim ciljevima, izjavio je u predavanju kineskim studentima generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

„Ne postoji čist ugalj, a ugalj ne bi trebao imati mesta u bilo kakvom racionalnom planu oporavka“, rekao je Guterres online publici studenata i istraživača na predavanju koje je u četvrtak organizovano na Univerzitetu Tsinghua.

„Duboko je zabrinjavajuća činjenica da se nove elektrane na ugalj još uvek planiraju i finansiraju, iako obnovljivi izvori energije nude tri puta više radnih mesta, a sada su jeftiniji od uglja u većini zemalja“, rekao je on.

Kina je glavni potrošač uglja i još uvek razvija nove rudnike i projekte snadbevanja ugljem, a istovremeno ulaže napore za razvoj zelene energije.

Kineski plan za 2020. godinu da omogućava da još 60 gigavata uđe u pogon, iako zatvara i male i neefikasne termoelektrane.

Ekološke grupe pozvale su vlade da koriste svaki  postkoronavirusni ekonomski podsticaj za promociju rasta zelene i niske emisije ugljenika, ali istraživanje je pokazalo da su zemlje G20 uložile najmanje 151 milijardi dolara u podršku sektorima teškim fosilnim gorivima.

Ksie Zhenhua, specijalni savetnik kineskog ministarstva zaštite životne sredine i bivši njegov glavni predstavnik za klimu, obećao je u četvrtak da će Kina dati „nove i veće doprinose“ globalnom upravljanju klimom i zelenom ekonomskom oporavku sveta.

Rekao je da je Kina već ispunila svoje obaveze u pogledu energije i uglja u 2020. godini i da će novu koronavirusnu krizu pretvoriti u priliku za proboj.

Kako ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma dalje padaju od dosega, priroda ekonomskog oporavka Kine imala bi veliki uticaj na to da li se porasti temperature mogu ograničiti na 1,5 stepeni Celzijusa, rekao je Guterres.

Kina iskorištćavanjem plašta rukovodstva može pomoći u zaštiti svih ljudi koji dele ovu planetu“, rekao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Ssangyong – SUV Tivoli

Uzeo sam da se provozam sa Ssangyong-om, pa da budem iskren, bez očekivanja. Tivoli za kojeg nisam ni znao da postoji je SUV, u...

Ugalj nikako u oporavku od #COVID19 krize u ekonomiji

ŠANGAJ (Rojters)  Ugalj ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u planu ekonomskog oporavka postkoronavirusa bilo koje zemlje, i  treba da se uskladi sa globalnim...

Specijalni solarni paneli za agroenergetiku

Šta je Agroenergetika (Agrivoltaiks)? Agroenergetika (Agrivoltaics)  spaja proizvodnju agrokultura i proizvodnju električne energije specijalnim  solarnim panelima koji se zovu photovoltaics. Omogućavaju rešenje za proizvodnju hrane...

Ako je leto u Srbiji, onda je u Rtnju na Kopaoniku!

Rtanj na Kopaoniku je objekat sa dugom tradicijom. Generacije skijaša su dolazili na čuvene krofne, da krofne a apres ski u odžakliji uz domaće srpske...

Kako otvoriti firmu u Sloveniji?

Slovenija je zemlja bivše Jugoslavije koja je prva ušla u EU i ima najveći standard u regionu. Oko 2.000.000 stanovnika, u 2 sata sa...