Home Zagadjenje Zagadjenje parkiranim automobilima

Zagadjenje parkiranim automobilima

Zagadjenje parkiranim automobilima

Automobili – reč koju su vlada i institucije često upotrebili kada su pokušali da opravdaju uzroke zagadjenja. Ministarstvo ekologije više puta je izjavilo da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) o izvorima zagađujućih materija, koja je inače podredjena ministarstvu ekologije, u svom izvestaju navodi da saobracaj, kada je u pitanju zagadjenje ozloglašenim PM 2.5 česticama učestvuje sa 6%. Kod Azot Dioksida situacija je malo drugacija i ona iznosi 24%. Postavilo se pitanje zašto se ministarstvo ne oslanja na izveštaje svoje agencije, ali to pitanje kao i sam podatak su pali u drugi plan.

Ove sezone, zima 2019-2020. problem zagadjenja je odjeknuo jako. Aktivirali su se gradjani, eko aktivisti, ali i mediji. Pojavili su se praktični izvori informacija, alternativna merna mesta i problem koji postoji već duže vreme konačno je isplivao na površinu prioriteta socijalnih problema. Izvršen je prisak na vladu i institucije. Posle duže pauze i nepojavljivanja u javnosti, prvo se pojavio ministar ekologije Goran Trivan, a zatim i ostali.

Formirano je i novo koordinaciono telo na čijem čelu se nekako našla Maja Gojkovic – predsednica skupštine, po struci pravnica, koja pored funkcije predsednice koordinacionog tela za zagadjenje ima i funkciju predsednice upravnog odbora agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Ona je sem titula okupila oko sebe 27 eksperata od kojih ni jedan nije pravi ekspert, bar ne za problem zagadjenja. Tu se nalaze direktor policije, vicegradonacelnik, ministar energetike i dt. a retko koji energetičar, klimatolog, pulmolog, fizičar ili hemičar.

Oni i ako su priznali neke prave zagadjivače (izmedju redova), sve planirane mere preusmerili na smanjenje zagadjenja od strane saobraćaja i tako totalno ignorisali 94% problema.

Konstatovano je da iz godine u godinu imamo sve veći broj automobila zbog čega će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti rigorozniju kontrolu učesnika u saobraćaju kada je reč o emitovanju izduvnih gasova sa posebnim fokusom na pooštravanje kontrole tehničkih pregleda. Budžetom za 2020. godinu već su predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U saradnji sa „Putevima Srbije” uvode se električni punjači za automobile u gradovima i na autoputevima.

U petak 24. januara na sajtu beograd.rs pojavio se clanak zamenika gradonačenlika Gorana Vesića pod nazivom Za čistiji Beograd 6,5 milijardi evra. Izjavio je da Grad Beograd u narednih pet godina preduzima 43 konkretne mere i da planira ulaganje od pompeznih 6,5 milijardi evra. Kaze da Beograd više neće kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, kao i elektrovozila, naručeno je 200 autobusa na gas, u naredne četiri godine grad će kupovati po 80 autobusa. Sva gradska preduzeća uložiće više od 34 miliona evra za prelazak na CNG i elektrovozila. Nastaviće da postavljaju punjače za električna vozila u garažama, a biće i 17 novih u gradu. Do kraja godine, vozači elektrovozila imaće besplatno parkiranje – naveo je Vesić.

Vesic je imao još mnogo rešenja poput zida od mahovine, metroa, tunela ispod Beograda, hiperpostavljanje cak 245 meraca po gradu…

Na vanrednoj sednici skupstine početkom februara ministar Ekologije je govorio o važnosti zabrane uvoza EURO3 motora, a ministar Antić je rekao da je apsolutno uveren da je energetski sektor posvećen sa najviše paznje zivotnoj sredini – i ako ga Izveštaj o stanju životne sredine u tome demantuje.

Vlada je tako obavestila javnost šta je planirani set mera i šta su glavni problemi, i ako su mnogi stručnjaci pa čak i izveštaj SEPA tvrdili suprotno, kao glavni i dežurni krivac optužen je saobraćaj.

Na našu žalost početkom januara i februara ove 2020. godine u svetu se kuvao još jedan veliki problem koji je u martu konačno stigao i do nas, a to je korona visus ili takozvani covid19. Neulazeći u problem korona virusa (koji stvarno jeste najbitnija tema ovih dana) i aktuelne krize, blagom retrospektivom podsećam da je set mera iz dana u dan smanjivao kretanje pešaka i automobila u celoj Republici da bi konačno 18.3. u 20h stupio na snagu policijski čas.

Da li su automobili krivci za zagadjenje?

Kriza korona virusa otkriće nam mnoge stvari na lokalnom i na globalnom nivou, ali sreća u nesreći nas eko aktivista je ta što smo na delu imali neplanirani eksperiment koji je mogao da dokaže koliki su automobili stvarno krivac u opštem zagadjenju.

Oko 23:45 pogledao sam prvo kroz prozor, sablasni tajac opšteg mrtvila potvdjuje negativnu atmosferu medju ljudima koja vlada danima. Na ulici nema ni jednog pešaka, ali nema ni automobila.

Odlazim na internet da pogledam preko kamera stanje u gradu i sem vozila policije i sporadično nekog automobila koji prodje, grad je sablasno pust. Čak i automobili policije su statično parkirani (pretpostavimo sa ugašenim motorom) i nisu u pokretu, a opet pored svega toga vazduh i dalje – smrdi.

Retrospektiva tog već, za saobraćaj, usporenog dana dala je katastrofalne rezultate zagadjenog vazduha. U takozvanom „ljubičastom“ (nivo hazard kada je vazduh OPASAN za zdravlje) u tom trenutku u 23:45 su bili Beograd Borča, Batajnica, Čubura, Gundulićev Venac, Lekino Brdo. U Borči je bilo preko 200PM 2.5 vec od 4 popodne, u Kovinu je išlo do 600pm izmerenog na nezvaničnom mernom mestu preko luftdaten stanice. U Beogradu su sva mesta bar narandzasta. Ljubičasto je i u Kraljevu, Lazarevcu, Novom Pazaru, NS Rumenačka, Pančevo, Šabac. U Smederevu je PM 171 mg/m3.

Medjutim najgore je bilo u Subotici, gde je malo iza ponoći zvanična merna stanica SEPA izmerila katastrofalnih 325 PM 2.5 čestica, čak 32 puta više nego što je propisala svetska zdravstvena organizacija za godišnji prosek.

Sada u ovoj nesrećnoj situaciji imamo priliku da učimo o stvarnim uzrocima zagadjenja i da dokazemo ono sto tvrdimo od samog početka – za česticno zagadjenje, u kumulativu, automobili učestvuju minimalno. Ono što smo upravo dobili je „besplatan“ test tih mera (skupo će se platiti na drugačiji način ali ne novcem iz gradskog budžeta), i pokazatelj sta bi se desilo da su ogromne pare (ne znam da li ljudi shvataju sta je 6.5 milijardi eura, to je cetvrtina javnog duga!) date na ove mere i godine izgubljene. Koje NE, nece smanjiti cesticno zagadjenje, smrtonosne PM2.5 čestice. I mi moramo u tome da ih zaustavimo. Nećemo samo izgubiti ogroman novac vec ćemo izgubiti i dragoceno vreme, jer ćemo pet godina disati isti vazduh, ako ne i gori, da bi došli na isto mesto gde jesmo sada.

Dok se saobraćaj prethodnih nedelju dana smanjivao, neke druge stvari su ostale iste: domaćinstva su nastavila da se greju sa čim su se već grejala do sada, industrija je nastavila da radi, termoelektrane su nastavile da proizvode struju, a Vinča je nastavila da čadja.

Dva dana pre proglašenja policijskog časa preko strane Eko Straža gradjani su se žalili na nesnosne mirise u pravcu Vinče i slali fotografije poput ove ispod gde se jasno vidi gusti dim. Jednom od pratilaca strane koji je prijavio smrad nadležnima rečeno je da požar postoji i da se trenutno gasi i savetovano mu je da ne izvodi decu iz kuće narednih 48 sati. Zvanična potvrda ovoga ne postoji.

Ova kriza sa Koronom će se završiti, ali zagadjenje traje već godinama i neće stati samo od sebe.

Ljubičaste vrednosti sporadično dišemo od oktobra, a sada je sredina marta. Izveštaj GAPHa je Srbiju stavio na 9. mesto na svetu i 1. u Evropi po zagadjenju, taj trend HITNO mora da se promeni. Od zagadjenja u Srbiji godišnje umre 6000 do 10000 ljudi. Grad planira da da ogroman novac bespotrebno. Sem gubitka novca problem se neće resiti kako treba još dugi niz godina ako se planirane mere sprovedu i tek za 5 godina pokažu se kao pogrešne. Koordinaciono telo ima pogrešne ljude. Potrebno nam je novo koordinaciono telo sadržano od pravih stručnjaka koji imaju odrešene ruke. Beograd nije jedini zagadjen, čak nije ni najugroženiji, a opet sredstva u visini 1/4 nacionalnog duga otići će tamo. Da bi smo sve ovo postigli moramo ukazati na pogrešnosti i zato je potrebno uraditi to dok traje kriza jer nemamo vremena za čekanje.

Čuvajte se i Korone i zagadjenja

3 COMMENTS

  1. Zanimljivo. Pročitao negde (nisam uspeo da nađem izvor) da vlasnici električnih vozila krenu onda i u pravcu obnovljivog izvora energije. Jednostavno, promeni se dodatno svest kada voziš električno vozilo (zvuči logično – kao kada kreneš u teretanu, pa te onda to povuče da kreneš i zdravije da se hraniš).

    Sa druge strane, jeste signal da samo to nije rešenje i da resurse pre treba uložiti u druge, i veće, probleme zagađenja.
    Hvala na tekstu.

    • Pozdrav Vladimire, mi smo mahom fanovi tehnologije elektricnih automobila, pogotovo ako energija koju koriste potice iz zelenih izvora. Ali ovde je po sredi nesto drugo, a to je pogresno tretiranje problema pod pogresnim izgovorom, koje ce potrositi novac ali i dragoceno vreme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

7 zemalja sa posebnom vizom za digitalne nomade (i frilensere)!

Neke zemlje su prepoznale potrebu za uvođenjem takozvanih "viza za digitalne nomade", "radnim vizama na daljinu" ili "vizama za frilensere", posebno da bi privukle...

FOKUS konferencija 2020

FOCUS konferencija o inovacijama i komunikacijama u javnoj upravi i javnim tvrtkama  koja će se održati 25. i 26.11.2020.  od 09:30 do 13:00 sati.   Ovogodišnje 6. izdanje...

Sounder uvodi novine na podcast tržištu

U septembru prošle godine pokrenuta je srpsko-američka platforma za upravljanje podkastima - Sounder, koja podkasterima pomaže pri hostingu, transkripciji, distribuciji, monetizaciji i merenju, a...

Impact Hub: Podcast o podcastu Aperitivo

Impact Hub Belgrade, podcast Aperitivo fotografija Andrej Nihil - Impact Hubb Podcast je sve popularniji Internet format i sve više osvaja i region. Imapct Hub Beograd...

Dilema, preduzetnik ili preduzeće? Hrvatska

Dilema, preduzetnik ili preduzeće? Hrvatska Kolega je napravio lepu analizu i iz njegovu dozvolu je prenosimo u celosti bez izmene.  PREDUZEĆE (DOO) Ako ste svaki mjesec imali...