Home AdriaSummit Mastercard generalni sponzor Adria Summita

Mastercard generalni sponzor Adria Summita

Prvi regionalni Adria Summit bavit će se temama trendova u eCommerceu, koristi koju od njega mogu imati mali poduzetnici, ali i prostoru za napredak. 

Na Summitu koji će se od 5. do 8. svibnja održati u Savudriji okupit će se stručnjaci iz regije, a generalni sponzor projekta je Mastercard.

Industrija eCommercea bilježi porast posljednjih godina, a on je naročito ubrzan od početka pandemije. Prema izvještaju Mastercard Recovery Insights, u 2020. se čak 900 milijardi dolara potrošilo putem internetske prodaje, a godišnji je porast u 2020. veći od 25 posto, tj. na potrošenih pet dolara , jedan je išao putem e-trgovine, a godinu prije taj je odnos iznosio jedan na sedam potrošenih dolara. 

Uzimajući u obzir analize koje pokazuju da će se od 20 do 30 posto promjena koje su se dogodile u trgovini u protekle dvije godine zadržati i dalje, a taj postotak kad su u pitanju trgovine namirnicama ide i do 80 posto, izgledno je da će oni trgovci koji prihvate trendove ostvarivati profit. 

Globalni porast eCommercea osjetio se i u Hrvatskoj

Upravo je trgovina internetom ili poštom, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, jedna od rijetkih trgovačkih struka u Hrvatskoj koja je bilježila rast u 2020. godini i to na razini od 12,6 posto. Hrvatski građani preferiraju domaće internetske trgovine i sve više tvrtki iskorištava prednosti online prodaje pa ih 21 posto ima vlastiti komercijalni portal, a 22 posto hrvatskih tvrtki koristi u poslovanju neko od rješenja računalstva u oblaku. 

Povjerenje kupaca je ključ za uspjeh

Svi ovi podaci pokazuju ukazuju na važnost eCommercea, a o najnovijim trendovima u toj industriji, promjenama u ponašanju potrošača i obrascima potrošnje te sve manjoj razlici između internetske i fizičke trgovine, pričat će se na Adria Summitu, prvom regionalnom eCommerce summitu koji će se od 5. do 8. svibnja 2022. održati u Kempinski Hotelu Adriatic u Savudriji. 

Generalni sponzor konferencije je Mastercard kao tehnološka kompanija u platnoj industriji koja koristi svoju tehnologiju i mrežu kako bi stvorila uključiv, održiv svijet u kojem digitalna ekonomija funkcionira za svakoga. Uz to, Mastercard surađuje s organizacijama kako bi se realizirale prilike temeljene na digitalnim tehnologijama, a jedna od njih je i eCommerce.  

Svim sudionicima na otvaranju summita obratit će se Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda u Hrvatskoj i Rumunjskoj, te naglasiti ulogu kompanije u procesu digitalizacije ekonomije. 

„Uz sve veći interes potrošača za nove tehnologije plaćanja, sve su veća i očekivanja da se tvrtke dugoročno prilagode. Prema našim podacima, rast popularnosti kupnje online strelovito raste, a trgovci uvode sve više načina povezivanja s potrošačima. Očekujemo da će 20 do 30 posto ove digitalne promjene ostati trajno“, rekao je Cosmin Vladimirescu. „U tom kontekstu – osim digitalizacije poslovanja – sigurnost, povjerenje i transparentnost nikad nisu bili važniji “.

eCommerce u svijetu današnjice 

Ioana Gorganeanu, voditeljica odjela marketinga i komunikacija u Mastercardu Rumunjska, Hrvatska, Izrael i Balkan, bit će jedna od sudionica panela „Power of Brands in eComm“ na kojem će se govoriti o razvijanju povjerenja korisnika za upotrebu eCommercea, što brendovi trebaju napraviti po tom pitanju te kakvi su generalno potrošači koji se odvažuju na online kupnju.  

Na panelu „Financial Services Booster“ između ostalog, pričat će se o maksimizaciji stope konverzije, učinkovitim načinima plaćanja te fintechu u odnosu na banke, a jedan od sugovornika bit će Gabriel Ghita, potpredsjednik i voditelj poslovnog razvoja u Mastercardu.  

Panel „Making Adriatic eComm area a place for everyone“ bavit će se temom malih poduzetnika i eCommercea, ulozi udruga i nevladinog sektora u razvoju eCommercea te o najčešćim greškama u vođenju istog. Svoje iskustvo o tim temama sa sudionicima će podijeliti Jelena Ristić, direktorica Mastercarda u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.  

„Korisnici su otkrili sigurniju, korisniju i isplativiju stranu eCommercea i to može biti snažan pokretač gospodarskog rasta ako – i samo ako – osiguramo da nove tehnologije budu dostupne svima podržavajući razvoj eCommercea i suradnju na svim razinama, od javno-privatnog partnerstva do civilnog sektora. Ulaganje u digitalizaciju je ulaganje u budućnost i rast, a stalna edukacija i stimulacija korisnika i trgovaca preduvjet je za to. Sada nam je potrebna predanost, ambicija i hrabre ideje, a ne suzdržanost u preuzimanju inicijative kako bismo ostvarili cilj osiguravanja konkurentnosti domaćih gospodarstava i regionalnog utjecaja na smanjenje stope sive ekonomije“, rekla je Jelena Ristić.  

Cilj konferencije je naglasiti važnost i prednosti eCommercea u trgovini današnjice, odgovoriti na pitanje kakvu financijsku i investicijsku pismenost trebaju imati osnivači eCommercea, ali i apostrofirati prostor za napredak te ukazati na nadolazeće trendove.  

O kompaniji Mastercard 

Mastercard www.mastercard.com, je globalna tehnološka kompanija u platnoj industriji. Naša misija je povezati te osnažiti digitalnu ekonomiju od koje svi imaju koristi, a to postižemo razvojem inovacija koje transakcije čine sigurnim, jednostavnim, pametnim te lako dostupnim. Stalnim unaprjeđenjem sigurnosnih, inovativnih proizvoda i usluga, Mastercard pomaže pojedincima, financijskim institucijama, javnoj upravi i poslovnim subjektima da ostvare svoj potpuni potencijal. Naša strast glavni je pokretač procesa kako unutar, tako i izvan kompanije. Vizija kompanije koja djeluje u više od 210 zemalja jest stvaranje održivog svijeta u kojem su neprocjenjive mogućnosti dostupne svakom čovjeku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Kupovinom Buttsy NFT-a do reciklaže opušaka iz celog sveta

Eko-vizionari Buttsy NFT je projekat čiji je cilj prikupljanje i reciklaža opušaka iz celog sveta. Konačna vizija projekta je izgradnja centra za reciklažu opušaka. Kao...

D Express – besprekorno od prvog klika do poziva kurira

D Express zlatni sponzor Adria Summita  Kompanija D Express zlatni je sponzor prve Adria Summit konferencije, koja će biti održana od 5. do 8. maja...

Inovativni sprej protiv brzog kvarenja voća i povrća

Da li ste znali da je otpad od hrane odgovoran za 8-10% globalne emisije gasova staklene bašte? Kako bi se smanjio prehrambeni otpad, kreirano je...

Centili – kupovina digitalnih proizvoda širom sveta

Prva konferencija posvećena digitalnoj trgovini, Adria Summit, održaće se u Umagu, u Istri 5. i 6. maja. O budućnosti digitalne trgovine govoriće istaknuti predstavnici...

Shoppster.com – najveća onlajn i TV prodavnica u Srbiji

Pionir modernog eCommerce-a Prva i najveća online i TV prodavnica u Srbiji Shoppster.com zlatni je sponzor prve Adria Summit konferencije, koja će biti održana od...