HomeIntervjuSounder uvodi novine na podcast tržištu

Sounder uvodi novine na podcast tržištu

U septembru prošle godine pokrenuta je srpsko-američka platforma za upravljanje podkastima – Sounder, koja podkasterima pomaže pri hostingu, transkripciji, distribuciji, monetizaciji i merenju, a od nedavno i audio search engine optimizaciji sadržaja.

Sounder tim je internacionalan. Ceo razvojni tim nalazi se u Novom Sadu, a imaju tim u Amsterdamu i dalje “preko bare” u Sjedinjenim Državama. Suosnivači su bivši executive kompanije Spotify i Flipboard Kal Amin, osnivač sistema za upravljanje nekretninama Rentbits i Google veteran Dan Daugherty, kao i Goran Krgović sa kojim smo danas imali intervju o mogućnostima za razvoj podkast tržišta u Srbiji.

Šta Sounder omogućava podkasterima koji se nalaze na platformi?

U moru podkast hosting platformi, čiji je primarni cilj lakše upravljanje sadržajem, Sounder je kompanija koja se fokusira više na tehnologije koje omogućavaju smisleniju i lakšu distribuciju, deljenje sadržaja i na kraju monetizaciju. Naša misija je ona najteža – a to je da pomognemo autorima da dopru do većeg auditorijuma uz pomoć tehnologija koje pružamo, dok njima ostaje da se posvete produkciji što kvalitetnijeg sadržaja. 

Koju tehnologiju Sounder koristi kako bi pomogao svojim korisnicima da lakše promovišu njihove podkaste?

Kada je davne 2003. godine izašao WordPress, blogovi su postali cenjeni. Međutim, iza svakog uspešnog bloga, stoje meseci, ako ne i godine rada na optimizaciji i promociji. I nekako kad su ljudi pomislili da bolje nema, pojavio se Medium koji je dosta olakšao taj proces. Svedoci smo slične tranzicije u podkast industriji. Hosting postaje, da nazovemo, bezvredna roba, troškovi pohranjivanja fajlova na server su sve jeftiniji, dok onaj “zli duh” optimizacije i dalje plaši svakog autora i koči onog potencijalnog. Da bi tog duha vratili nazad u bocu, temelj svih alata koje pružamo korisnicima je besplatna automatska transkripcija audio sadržaja.
Govoreći prostim jezikom, pretvaranjem audio sadržaja u tekst činimo dostupnim sve one alate koji su nekad važili samo za blogosferu. Vredno je napomenuti da je automatska transkripcija trenutno moguća samo za podkastove na engleskom i španskom. Uskoro ćemo imati podršku i za nemački jezik, i polako, nadamo se jednog dana i za srpski.

Koji su benefiti za podkastere koji se nalaze na platformi u odnosu na druge platfome za hosting?

Benefiti su višestruki. Kad uzmemo u obzir transkripciju kao bazu, iako je ona automatska i nije savršena, na njoj gradimo alate kao što je soundbite audio share gde je moguće deljenje interesantnih delova podkast epizode kao i tekstualnu pretragu, pružajući neku vrstu “pametne” navigacije, a tu su naravno i alati poput titlovanja koji umnogome utiču na rangiranje podkasta u pretraživačima i generisanje tzv. show notes. Naravno, tu je i puko prikazivanje transkripta na web stranici koju svaki autor dobija na Sounder platformi, dok istu može i podeliti na svoj blog ili web sajt i mnogo brže dopreti do potencijalne publike umesto da to radi ručno.
Naše sledeće aktivnosti su usmerene u kreiranju alata i izveštaja vezanih za nešto što smo nazvali audio SEO. Ti alati će analizirati svaki podkast i pružiti vredne informacije autoru kako da svoj sadržaj učini dostupnijim. I na kraju, kao šlag na tortu, jedni smo od retkih koji omogućavamo monetizaciju sadržaja kroz dinamičke oglase u saradnji sa kompanijom Triton, svim autorima bez obzira na broj slušalaca. Na ostalim platformama je obično taj magični broj 20 000 slušalaca mesečno kako bi uopšte ušli u program. Za naše autore koji generišu i više od tog broja obezbedili smo saradnju sa DAX Global i pristup premium oglašivačima.

Da li je naše tržište spremno za monetizaciju podkasta?

Zavisi iz koje perspektive to gledamo. Na našoj sceni ima odličnih autora u rangu svetskih i po tome ne zaostajemo za svetom. Mišljenja sam da su ovdašnji podkasteri definitivno u vrhu evropskih. Prirodno, monetizovati tako kvalitetan sadržaj nije problem. Problem je u ekosistemu, odnosno u ovom akvarijumu u kom se nalazimo. On udaljava scenu od oglašivača. Već godinama zaostajemo za svetom u smislu digitalizacije, liberalnijeg pristupa online prometu novca, poreska administracija je u haosu i slično.
Zbog svega toga, ovdašnji oglašivači i nemaju pristup takvim kanalima, a time i autori ostaju kratkih rukava. I to neko oglašavanje koje je trenutno prisutno je u formi pukog sponzorisanja, pretežno ugovoreno štapom i kanapom. I onda se vraćamo na taj osnovni problem gde autor umesto da se posveti sadržaju bude i komercijalista, marketing stručnjak, praktično čovek za sve. Iskreno se divim ovdašnjoj sceni i entuzijazmu koji vlada nasuprot tim problemima sa kojima se suočavaju. Da li je to na delu taj naš čuveni inat? Verovatno ima i toga.

Kako Sounder gradi mrežu podkastera u Srbiji?

Iz inata. Ceo svet je otišao u pravcu hiperindividualizma, svi bi želeli da se njihov glas čuje. Na kraju to je i svrha podkasta, da se čuju razlike u mišljenjima. Na tržištima gde je Sounder najviše prisutan, a to su Sjedinjene Države, ta mišljenja autori slobodno izražavaju bez straha od reperkusije. Sa druge strane, na ovim prostorima u poslednjih par godina, zbog stanja u našim medijima i jednoumlja, čuti različitost je užasno teško.
Zato smatram da su podkasti i više nego dobrodošli, ako zbog ničeg drugog, ono zbog demokratizacije glasova. U saradnji sa Impact Hub-om kao i divnom ekipom iz Podcast.rs se trudimo da promovišemo te ideje i kulturu podkasta i finalno pomognemo mreži kroz razne načine, od kojih mislim da je najvažnija ta koja osvešćuje lokalne kompanije i brendove da se oglašavaju na podkastima, jer svi znamo da nezavisnost, bolji sadržaj i popularizacija medija dolazi iz stabilnog priliva novca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read