HomeEkologijaDamjan Dobrila: spakovao se i sa porodicom pobegao u prirodu

Damjan Dobrila: spakovao se i sa porodicom pobegao u prirodu

Damjan Dobrila je osoba koja živi ekologiju i aktivizam i sjajan je fotograf.

Sve fotografije koje su ovde objavljene su njegove.

ko si ti?
Ja sam Damjan Dobrila, po obrazovanju filozof, a po pozivu slobodnjak (frilenser). Srce mi radi za muziku, filozofiju i skejt, a plaćam račune od dizajna, fotki i web umotvorina. Trenutno živim i radim iz Dobroselice na Zlatiboru.

brutalna arhitektura brutalne fotografije, odakle inspiracija
Iz porodilišta su me doveli u 21. blok, par meseci kasnije preselili smo se u 63. blok, a krajem osnovne škole došli smo da živimo u 45. blok, tako da je brutalna arhitektura nešto što me ceo život prati i u tom smislu mi je najbliže i najprirodnije okruženje.

To je moja betonska džungla.

kako si uspeo da se popneš?
Znajući kakva je situacija bila u BIGZu dok je bila pod upravom državne firme u stečaju, računao sam da je malo koga briga ko tamo ulazi i izlazi. Iako je to poslovna kula, ona većim delom zvrlji prazna. Tako da, ukratko, uspeo sam da se popnem ‘na budalu’. Ušao, javio se i pravio se lud. Našao stepenište koje vodi do vrha i nogu pred nogu do 34. sprata 🙂

šta je po tebi perspektiva Genexa?

Na žalost, slično kao i BIGZ, Genex ima neverovatan potencijal koji verovatno nikada neće biti iskorišćen. Mislim da bi nekakva umetnička kolonija bila najbolje i najatraktivnije rešenje, međutim, za to nema sluha. Uprava je ekstremno nezainteresovana, tako da se tamo kradu godine do penzije, čeka se da neki sumnjivi kapital to kupi i pretvori u nekakve sterilne kancelarije.

može li krov Genexa da zameni Zlatibor?

Zanimljivo pitanje. Iako mi je instinkt na prvu da glasno kažem NE, kad malo bolje razmislim ima tu jedna dosta jaka paralela. Ono što me na obe lokacije privlači je ta napuštenost. Taj momenat kada nezaustavljivi progres betonske civilizacije krene unazad. To se podjednako dešava i na udaljenim obroncima Zlatibora i na vrhu Genexa. Kao da se vreme vraća unazad, a priroda osvaja ono što je nakratko izgubila.

kako si postao ekološki aktivista?
Od srednje škole sam bio zainteresovan da se aktivno uključim u promišljanje i delanje za neko bolje društvo. Tada me je privukao anarhizam i u okviru ASI-ja sam radio na dizajnu i prevodima anarhističkih knjiga koje smo delili ispred fabrika ili prodavali po simboličnim ciframa na raznim dešavanjima. Tokom fakulteta sam se prebacio na neke studentske teme i proteste za bolje uslove studiranja. Posle fakulteta sam se neko vreme pasivizirao iz nekog direktnog aktivizma i prešao aktivnije na stvaralaštvo, muziku i bendove. Tada mi je BIGZ bio druga kuća.

E sad konačno dolazimo do ekologije. Kao klinac obožavao sam da se vozim bajsem po savskom nasipu, ali u tom trenutku već skoro deceniju nisam tamo prolazio. Šok koji sam doživeo kada sam video količinu vikendica koje su pojele moju džunglu iz detinjstva me je naterao da se odmah aktivno uključim u borbu za savski nasip. Odmah sam ponudio da napravim sajt i pomognem svim sredstvima koje imam na raspolaganju. Posle toga se priča širi i na Eko Stražu i na drage prijatelje iz Trash Hero Srbija… Trenutno sam glavni odgovorni za Eko Stražu Zlatibor i borba za zdravu životnu sredinu se nastavlja 🙂

Damjan Dobrila / web /  design / sound

http://dam-dam.net / +381 64 1699924

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read