HomeEkologijaBeč: Svaki novi krov mini solarna elektrana

Beč: Svaki novi krov mini solarna elektrana

Beč odlučno prkosi krizi, stvara nova radna mjesta i isporučuje čistu energiju direktno s gradskih krovova.

Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih panela na milion svojih krovova, a njegovom će ostvarenju svakako pomoći najnovije izmene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obvezu ugradnje fotonaponskih panela na svakom novom gradskom krovu!

Naslovna: Image by Nicole Klesy from Pixabay

Morate priznati da Grad Beč nije mogao na lepši način obeležiti jučerašnji Svetski dan obnovljivih izvora energije (26. april). Današnja najava izmena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije donosi veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog privrednog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

Članica bečkog gradskog veća zadužena za stanogradnju, Kathrin Gaal, i potparol Zelenih, Peter Kraus, najavili su u ponedeljak uvođenje obaveze ugradnje fotonaponskih panela na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru.

 

„Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalnije prilagođavanje klimatskim promenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati savremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost.“ – kazala je Kathrin Gaal.

 

„Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski paneli na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvan životna okolina posebno su važni u ovom kriznom i neizvesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspeh u budućnosti.“ – izjavio je potparol Zelenih Peter Kraus.

 

  • Izvor: Die Grünen Wien / @gruenewien

Promene koje će dodatno zaštititi klimu

Reformom građevinskih propisa Grada Beča nadopunjeni su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, primerice, ugrađene mere kojima se ublažavaju učinci klimatskih promena, omogućuje bolje gospodarenje kišnicom  ili povećava primena načela cirkularne ekonomije.

Takođe, bečki savetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti.

 

Za neke novogradnje u Beču još pre je bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih panela, no reforma građevinskih propisa sada donosi obavezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade.

Snaga instaliranih fotonaponskih panela treba omogućiti proizvodnju električne energije za direktno napajanje zgrada, barem za  njihove zajedničke prostore. Takođe, tamo gde ima smisla instalirati veću snagu fotonaponskih panela, ta će se opcija moći koristiti u većoj meri zahvaljujući odgovarajućim financijskim subvencijama.

 

Osiguravanje obavezne ugradnje na zamenskim površinama

Prema ranijim propisima, obavezna ugradnja fotonaponskih panela nije se mogla primeniti tamo gde to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će se u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obaveza morati ispuniti na zamenskim površinama, čime se  jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Digitalizacija u građevinarstvu

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektoru građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i efikasnije upravljanje u budućnosti. Od sada će se svi zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola moći predati elektronskim putem te će se u svakom trenutku moći pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rešavanje. Nadležnom organu će se elektronskim putem moći predati kopije građevinskih planova, a reforma regulira i uvođenje elektronskog potpisa, elektronske dostave i opštih  uslova za elektronsku komunikciju.

Punionice električnih vozila

Pri izgradnji novih zgrada, kao i pri većim renoviranjima postojećih, uvodi se i obaveza postavljanja punionica za električne automobile, kao i osiguranja dodatnog prostora za njihovu naknadnu instalaciju. Tačan broj propisan je zakonom i zavisi o tome radi li se o stambenoj zgradi ili zgradi druge namjene. Ova dopuna pravilnika tako služi i promociji elektromobilnosti te je u skladu sa regulativom  EU-a.

 

Izvor: S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read