HomeBlog KutakGoogle maps pomaže da izbegnete znojave po prevozu.

Google maps pomaže da izbegnete znojave po prevozu.

Srbija nezadrživo srlja u progres!

– Ovom rečenicom iz jednog domaćeg filma bih mogao započeti ovaj
tekst koji bih upravo posvetio srpskom tehnoloskom progresu. Konkretno aplikaciji Google Maps i njenoj najnovijoj nadogradnji koja se sprema da bude poslata na telefone korisnika širom sveta. Ali ne baš svima.

No vratimo se u 2019. za trenutak.
Tog varljivog prolećnog dana, u Maju 2019. godine, Google Maps aplikacija je po prvi put ukljucila rute gradskog prevoza za jedan spski grad. Verovali ili ne – to je bio Niš. I kao svaki pravi urbani link, ovde moram reći ono Idemooo Niš! I zaista, Idemo Niš! Jako je lepo videti ovako nešto u našoj zemlji.

Posle nešto manje od godinu dana, oko Januara 2020, Google Maps sada obuhvata i rute gradskog prevoza Beograda. Jako lepo, bravo.
Skok na današnji dan. Na jednom od Tech portala koje pratim, pre par dana, stiže vest da Google za 15. rođendan svoje Maps aplikacije pušta update koji će korisnicima pružati sledeće mogućnosti.

Naslov je bio jako simpatican i nekako je evocirao uspomene na dane kada sam koristio usluge GSP Beograd.

Naslov glasi: Google Maps will now help you avoid bumping into sweaty strangers on the bus.

1. Uz dosadašnju mogucnost da vidite autobus, na liniji koju ste predhodno oznaćili, u live okruženju, broj stanica udaljenosti od vas, vreme dolaska izraženo u minutima, od sada će postojati i mogućnost da se vidi i popunjenost kapaciteta autobusa koji dolazi.

2. Takođe aplikacija će pokazivati i temperaturu u vozilu.

3. U zemljama gde postoji tzv. Dedicated seat za pripadnice lepseg pola, mislim da je ovo u Japanu, aplikacija će pokazivati broj slobodnih ovakvih mesta. To bi bilo nesto kao mesto za trudnice i
invalide koje i mi imamo (ni zbog čega).

Ok sad kad raspolažemo sa istim informacijama, da li možete da zamislite da čekate autobus na liniji 50 recimo, u Beogradu, pokrenete Maps aplikaciju i dobijete informaciju tipa, autobus br. 123 na liniji 50 u pravcu ka Banovom brdu dolazi za X minuta, popunjenost kapaciteta 500%. Temperatura u vozilu srazmerna dupliranoj spoljnoj temperaturi.

Podatke koja bi aplikacija slala iz ovakvog autobusa siguran sam da bi zbunila inžinjere u Google.

Verovatno bi mislili da je neki bug u potanju, jer ovo nije moguće. Ali na žalost, svi mi znamo da jeste.

Siguran sam da u svakom gradu u Srbiji postoji barem 10 linija gde saobraćaju autobusi sa redom voženje koji se poklapa sa doktorovim uputstvom za unos antibiotika, i gde je leti temperatura u vozilu
veća za 20 stepeni od spoljne i isto toliko niža zimi.

Toliko o progresu onom tehnoloskom u Srbiji, ni druge grane ne zaostaju a sveukupno kasnimo za svetom jedno desetak godina. Famoznih 10 godina. Možda je sve to i dobro, jer pored toga sto nam Google može reći koji je stanje u autobusu koji čekamo, takođe nam može reći i gde ima da se kupi hrana za našeg ljubimca koju smo bas malopre tražili na internetu, ili cipele da su na sniženju u radnji koju smo gledali na Instagramu. Možda da hrana koja nam se sviđa ima da se naruči u restranu koji nam je bas na ruti dragog autobusa 50.

Jedno globalno praćenje i shodno targetiranje i plasiranje proizvoda koje znaju da nas interesuju.
Kako sam počeo tekst, da završim na isti način, scena iz domaćeg filma kada Deda Mraz (Zoran Cvijanović) iz kola obasjava ulice glavnog grada golom zadnjicom i viče Evo slika za svakog po jedna!

A  ovaj, bas kao oni inžinjeri u Google, kaze, Crazy Serbs Again.
Veliki pozdrav,
Bojan Antonijević

Autor Bojan Antonijevič

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read