HomeTips & Tricks25 websajtova za besplatne fotografije

25 websajtova za besplatne fotografije

25 webova s kojih besplatno možete uzeti fotografiju

 

Napisali ste tekst i treba vam fotografija. Ukucate u Google pojam i nađete baš točnu onakvu kakvu ste tražili! „Super je ovaj Google,“ razmišljate, „svašta se tu da naći besplatno“. Samo što vas ta fotografija može koštati na stotine eura.

Brojni freelance fotografi i velike stock agencije danas znaju kako jednostavno naći web mjesta na kojima je završila njihova fotografija. Posebno su atraktivne fotografije poznatih, posebice stranih, jer brojni web portali skupljaju posjete i klikove na vijestima. Ako ste uzeli neku izvrsnu današnju fotografiju Jennifer Aniston, velika je vjerojatnost da ste uzeli fotografiju od tu je Getty Images. A oni su najbolji u traženju onih koji misle besplatno proći. Pa lijepo napišu dopis koju potpiše odvjetnik s kaznom od par tisuća eura. Dopise preko odvjetnika pišu i domaće stock agencije, fotografi su naime dobro zaštićeni zakonom. Tekst možete prepisati gotovo u cijelosti i nitko vam ništa neće zbog famoznog zakona o pravu na informiranje (ili tako nešto), ali ne d’o bog da uzmete nečiju fotografiju. Kazna stiže vrlo skoro. Da se razumijemo, oboje je krađa. Ne biste smjeli uzeti ni nečiji tekst, niste se vi bavili istraživanjem ili intervjuiranjem ili koječim nego taj neki novinar kojeg je pak netko treći platio, a ne vi. Pokušajte pisati originalne tekstove, tuđe smo ionako već pročitali.

Obzirom da jako velik broj ljudi iz businessa i dalje uzme fotografiju koju nađe na Googleu ne razmišljajući da je to zapravo krađa pa se iznenade kad ih netko upozori na to, posebno kad stigne dopis za naknadu štete autoru, evo vam popis 25 stock servisa otkud možete uzeti fotografiju.

Pročitajte uvjete, kod nekih je potrebno navesti izvor i/li autora, neke nisu za komercijalno korištenje, dok neke možete koristiti bez ikakvog potpisa ili dozvole.

Ovo je 25 free stock servisa:

1. Unsplash.com
2. Pixabay.com
3. Stockvault.com
4. Pexels.com
5. Picjumbo.com
6. Pikwizard.com
7. Freepik.com
8. Rawpixel.com
9. Reshot.com
10. Jooinn.com
11. Scop.io
12. Foodiesfeed.com
13. Kaboompics.com
14. Gratisography.com
15. Albumarium.com
16. Morguefile.com
17. Stocksnap.io
18. Lifeofpix.com
19. Burst.shopify.com
20. Freestocks.org
21. Picography.co
22. Littlevisuals.co
23. Picspree.com
24. Isorepublic.com
25. Styledstock.co

Nemojte da bude da vam nisu rekli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read