Vukašin Mihailović – Saveti za targete na platformama Facebook Business Manager i Google Ads

0

Mnogo se priča o oglašavanju na internetu i mnogi to povezuju sa prodavanjem magle iako nisu svesni koliko to može da učini njihov biznis brzorastućim u svom segmentu. Kako da napravite uspešnu kampanju na internetu vam otkriva Vukašin Mihailović, CarGo.

Tvoji saveti za targete na platformama Facebook Business Manager i Google Ads:

Svako ko želi da se bavi digitalnim marketingom, mora detaljno da sagleda nekoliko činjenica pre nego što počne da radi sa klijentom/klijentima i oglašavanjem na platformama

Koraci za Facebook Business Manager i Google Ads.:

Osnovni korak je analiza sajta ili aplikacije, analiza proizvoda koji klijent oglašava, analiza prethodnih kanala komunikacije i njihovih rezultata, kao i ciljeva koje klijent želi da postigne, što je najvažnije.

Na osnovu klijentovih ciljeva (KPI – Key Performance Indicators), pristupa se izradi marketinške strategije, planiranju budžeta, a potom i zadavanju targeta. Sa druge strane potrebno je osposobiti se neophodnim znanjima za rad na ovim platformama. Tako, Facebook nudi besplatne kurseve Facebook Blueprint, dok Google nudi kurseve i testove koji se plaćaju, koji obezbeđuju za svakoga da postane sertifikovani Google Ads Specialist.

Svakome preporučujem edukaciju na ovim platformama, kao i nebrojenim materijalima na Internetu i raznim tutorijalima na YouTube platformi.

Smatram da je osnovna razlika Google i Facebook-a to da je Business Manager awareness platforma, dok je Google Ads performance platforma. Naglašavam da ovo nije jasna podela i da ja dajem sud o ovome shodno prethodnim iskustvima.

Shodno ciljevima klijenta, određuje se koja platforma više odgovara za akviziciju novih korisnika, sticanje pažnje za brend, masivan reach itd. Zbog toga sam i spomenuo zašto je prethodno bitno uraditi planiranje budžeta i izrada marketinške strategije.

Google je jedan veliki ekosistem, umreženih sajtova, aplikacija, igrica, storova, analitika, mejlova, ključnih reči, algoritama, fotografija, video klipova i sa takvim assetima i podsistemima, doslovno ga svako koristi ko ima pristup Internetu. Zato kod Google-a valja voditi računa o određivanju targeta jer može da se desi da ovoliko veliki ekosistem brzo ’pojede’ budžet, a da ne da zadate rezultate.

Google nudi fantastične uvide u ponašanje publike, tako da je za svakog početnika ’must-have’ korišćenje Google Analitike koja daje povratnu informaciju o ponašanju, kretanju korisnika kroz sajt ili aplikaciju.

Shodno tome, kakav god da je cilj kampanje i želje klijenta, uvek je obavezno napraviti ’levak’ kroz koji oglašavanje polazi od najšire ciljne grupe do one najuže koja će napraviti konverziju. Takozvani levak je bitan zbog nekoliko razloga: da bi se potrošio budžet najkvalitetnije moguće i da bi se ispratio svaki korak korisnika od observacije do konverzije, kao i da bi se izvukle pouke iz monitoringa kampanje kako bi se kvalitetnije primenjivale u budućim kampanja.

Najveća preporuka za rad na Google je, za početak, korišćenje resursa koje nudi Google Analitika – pravljenje posebnih ciljnih grupa, kreiranje goal-ova, obavezno retargetiranje, kreiranje miksa više custom ciljnih grupa. Uvezivanje Google Ads platforme sa Google Analitikom je veoma preporučljivo kako bi se stekao bolji uvid u kampanje na Google Ads platformi.

S druge strane Facebook nudi advertajzerima svoju društvenu mrežu, takodje mrežu sajtova i aplikacija povezanih kroz Facebook, aplikaciju Messenger i odnedavno advertajzing kroz WhatsApp.

Facebook je razvio svoju analitiku sajtova (preko Pixela) i aplikacija slično Google, razvio je mrežu sajtova na kojima može da se zakupljuje inventar preko Facebook-a, razvija video platformu iz dana u dan, uvodi brojne novine za korisnike, kompanije, medijske agencije i advertajzere.

Prema mom mišljenju, najveća komparativna prednost Facebook Business Manager-a u odnosu na Google je mogućnost detaljnijeg kreiranja custom ciljnih grupa što najtoplije preporučujem. To svakako nudi i Google Ads, ali je to mnogo detaljnije urađeno na Facebook-ovoj platformi.

Svakom advertajzeru bih preporučio korišćenje custom ciljnih grupa: targeti kao što su – svi koji su posetili sajt, aplikaciju, svi koji su posetili ili lajkovali FB stranicu, pravljenje lookalike FB stranice, dakle mogućnosti su nebrojene. Takođe, moguće je i raditi include-exclude audience gotovo svega da bi se došlo do najuže ciljne grupe koju ćemo moći da konvertujemo.

Na kraju krajeva uvek je bitno eksperimentisati, vršiti A/B testiranje, i to je moj najvažniji savet, nakon usvajanja neophodnih znanja iz digitalnog marketinga, odnosno advertjazinga najšire rečeno.

Nijedno rešenje nije zakucano i fiksno, uvek je preporučljivo puštati kampanje sa istim budžetom na različitim ciljnim grupama + retargeting, kako na Facebook-u, tako i na Google-u, da bismo videli šta daje najbolje performanse.

Poslednje ali ne i najmanje bitno je da se poštuju pravila oglašavanja koje nalažu Google i Facebook. Ove platforme mogu i da ugase profil ukoliko se više puta zaredom prekrše pravila zajednice i oglašavanja.

Zbog sve rigoroznijih pravila o zaštiti podataka o ličnosti, u oglašavanju danas je veliki izazov kako postići kvalitetne rezultate uz ovaj zakonski i pravni balast GDPR—a, kao i domaćeg zakonodavstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here