HomeAdriaSummitCentili - kupovina digitalnih proizvoda širom sveta

Centili – kupovina digitalnih proizvoda širom sveta

Prva konferencija posvećena digitalnoj trgovini, Adria Summit, održaće se u Umagu, u Istri 5. i 6. maja. O budućnosti digitalne trgovine govoriće istaknuti predstavnici industrije, kao što je i generalni direktor Centilija, zlatnog sponzora konferencije, Zoran Vasiljev. 

Postpandemijska ekspanzija digitalne trgovine 

Digitalna trgovina doživljava naglu ekspanziju tokom Covid-19 pandemije, tokom koje se potražnja za eCommerce kupovinom uvećava. Uz pozitivne primere ovog trenda, u kojima su mnogi igrači pronašli način da ostanu relevantni, došlo je i do negativne disrupcije, gde su mnogi svetski prodajni lanci doživeli drastično opadanje prihoda u fizičkim prodavnicama.  

Nova tehnološka dostignuća omogućila su sve udobnije kupovno iskustvo i postavila nove standarde korisničkog iskustva, pokazujući da trend digitalne kupovine ne jenjava. Sa novim potrebama korisnika, ostaje pitanje koliko se uspešno brendovi prilagođavaju ovoj transformaciji, i koji brendovi su uspeli da izađu kao pobednici digitalne transformacije procesa kupovine. 

Potrošnja preko Carrier Billing-a će dostići vrednost od 90 milijardi dolara do 2024 

Tokom prethodnih godina, tehnologija potrebna za efikasnu digitalnu trgovinu je nezaustavljivo napredovala. Uz platforme za prodaju fizičkih dobara, paralelno su razvijane i tehnologije neophodne za bezbedno trgovanje digitalnim dobrima. 

U kontekstu mobilnih korisnika, Centili se već preko deset godina bavi omogućavanjem kupovine digitalnih proizvoda preko telekom operatera širom sveta. Centili je razvio tehnološku platformu za naplatu koja krajnjim korisnicima omogućava bezbednu kupovinu digitalnih proizvoda i servisa u preko 80 zemalja, sarađujući sa 280 operatera širom sveta. Pridržavanje za sve aktuelne zakonske okvire u vezi sa bezbednošću i privatnošću korisnika, kao i praćenje lokalnih regulativa, neophodni su za uspešno poslovanje platformi koje se bave naplatom. 

Kupovina putem mobilnih operatera je u porastu, sa tehnološkim napretkom koji je doneo pametne telefone i na nerazvijena tržišta, gde su drugi načini naplate (preko banaka, na primer), nedostupni. Prema Juniper Research-u, potrošnja preko carrier billing-a će do 2024. dostići vrednost od 90 milijardi američkih dolara, u odnosu na 28 milijardi u 2018. Sa ovakvim projekcijama rasta, važno je sagledati mogućnosti carrier billing-a i na regionalnom nivou, kako bi se uvidele mogućnosti plasiranja digitalnih proizvoda i ojačala digitalna trgovina. 

Na prvom Adria Summit-u, Centili je zlatni sponzor konferencije, a na panelu posvećenom Fintech industriji učestvovaće u svojstvu moderatora i generalni direktor Centili grupe, Zoran Vasiljev. Brzina praćenja korisničkih trendova, kao i isporuke traženih servisa od ključnog su značaja za uspeh plasiranja digitalnih proizvoda na nova tržišta. Centilijev marketplace za digitalne sadržaje – Centili Maestro Storefront, jedan je od načina da proizvođači igrica i ostalih digitalnih sadržaja i servisa, plasiraju svoje proizvode bez dodatnih marketinških i operativnih troškova. Tehnički, jedna konekcija na ovaj marketplace otvara vrata za sva tržišta čiji operateri preuzmu ovaj Centilijev proizvod.  

Razmena iskustva kao akcelerator digitalne trgovine u regionu 

“Globalno, kao i regionalno, vidimo rast digitalne trgovine, od fizičkih dobara do digitalnih servisa i proizvoda. Subscription economy, ili ekonomija pretplate postaje dominantan način razmišljanja o potrošnji ali i o postavci biznisa, i jako je važno da se i kao region uključimo u najvažnije svetske trendove, kako bismo bili relevantno tržište na globalnom nivou”, rekao je Zoran Vasiljev, generalni direktor Centili grupe. 

Saradnja, i facilitacija saradnje između važnih igrača: onih koji nude sadržaje, i onih koji nude infrastrukturu za njihovo plasiranje, misija je Centilija, koju uspešno obavlja godinama unazad. Sa porastom potrošnje digitalnih sadržaja, raste i potreba da se svi učesnici ekosistema čvršće povezuju, a Adria Summit je idealna prilika da regionalni akteri zajedno promisle budućnost digitalne trgovine i načina na koji može biti osnažena, na dobrobit svih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read