HomeEkologijaInovativni sprej protiv brzog kvarenja voća i povrća

Inovativni sprej protiv brzog kvarenja voća i povrća

Da li ste znali da je otpad od hrane odgovoran za 8-10% globalne emisije gasova staklene bašte?

Kako bi se smanjio prehrambeni otpad, kreirano je inovativno i ekološki prihvatljivo rešenje za jedan od najvećih problema u proizvodnji hrane i lancima snabdevanja. B-FRESH sprej rešava problem brzog kvarenja svežeg voća i povrća. U pitanju je emulzija kojom se oblaže unutrašnjost postojeće ambalaže: plastične, kartonske, papirne kutije; drvene gajbice. Unutrašnjost ambalaže se poprska sprejem (ne voće i povrće), a tokom sušenja se formira nerastvoran i transparentan sloj zahvaljujući kome se produžava rok trajanja namirnica. Važno je napomenuti da prisustvo tog zaštitnog sloja ne utiče na izgled ambalaže, način primene, kao ni na senzorska svojstva upakovanih namirnica.

Šta sadrži B-FRESH sprej?

Emulzija je na bazi prirodnih materijala, hitozana i želatina, a pored toga, sadrži i aktivne komponente, kao na primer esencijalna ulja i soli nekih metala, poput cinka, a koje imaju antimikrobna i antioksidativna svojstva, te štite hranu od kvarenja. Emulzija sprečava kvarenje svežih namirnica delujući na različite uzročnike kvarenja i potvrđeno je da ima dejstvo na bakterije, gljivice i plesni. Na taj način naš proizvod ne samo da produžava rok trajanja svežih namirnica već i obezbeđuje zdraviju hranu potrošačima. Akreditovana laboratorija je potvrdila da primena naše emulzije dovodi do produženja roka trajanja ispitivanih namirnica od 75 do 100 %, pri čemu se produženje od 100% postiglo upravo kod najosetljivijih namirnica, kao što su maline i ostalo bobičasto voće.

Koliko prehrambeni otpad utiče na karbonski otisak?

Svake godine 1,3 gigatona jestive hrane završi kao otpad, pri čemu se oslobađa 3,3 gigatona CO2 ekvivalenta, što predstavlja 8% globalne emisije CO2.

Šta to znači?

To znači da je 1 kg prehrambenog otpada ekvivalentan sa 2,5 kg CO2.

Otprilike trećina proizvedene hrane na globalnom nivou završi kao otpad, pri čemu čak 40% tog otpada čine voće i povrće. Prema studiji koju je sproveo WRAP u Ujedinjenom Kraljevstvu, 60% prehrambenog otpada iz domaćinstava potiče od hrane kojoj je istekao rok trajanja. Prema podacima Organizacije UN za Hranu i Poljoprivredu, godišnje više od 1,3 milijarde tona hrane namenjene ljudskoj ishrani završi kao otpad. To predstavlja gubitak od više od 1000 milijardi dolara, i duplo je izraženiji u razvijenim zemljama u odnosu na zemlje u razvoju. Prema navodima UN Organizacije, skoro svake godine potrošači u razvijenim zemljama bace 222 miliona tona hrane, što izraženo u brojkama, predstavlja skoro celokupnu neto proizvodnju hrane podsaharske Afrike (230 miliona tona).

Bacanje hrane, materijalni gubici, kao i emisija CO2 koja pri tom nastaje su gorući problem savremenog društva.

Zbog čega je B-FRESH sprej ekološki isplativ?

B-FRESH sprej time što produžava rok trajanja hrane, utiče na smanjenje otpada, a posledično i na emisiju CO2. Testovi sprovedeni u akreditovanoj laboratoriji su pokazali da 2g naše emulzije štiti 0.5 kg svežeg voća ili povrća. Na primer, tokom 2021. godine u Srbiji je proizvedeno oko 130 hiljada tona malina, 155 hiljada tona višnje, 155 hiljada tona grožđa i ako pretpostavimo gubitke od minimum 10 % , prehrambeni otpad od samo ove tri kulture bi iznosio 44 hiljada tona, što je ekvivalentno 110 hiljada tona CO2. Primenom B-FRESH spreja može se značajno smanjiti ova količina CO2 i time smanjiti CO2 otisak u proizvodnji voća. Slične računice se mogu izvesti i za ostale vrste voća i povrća, čime se može sagledati stvarni efekat primene našeg proizvoda na emisiju CO2. Naravno, ne treba zanemariti ni ekonomske efekte primene proizvoda i uštede koje klijenti ostvaruju.

Pobedničko rešenje Generator ZERØ konkursa

Generator je višegodišnji projekat OTP banke, koji raste iz godine u godinu, a to je rezultat toga što banka tematski prati trendove i potrebe tržišta. Poslednji u nizu, Generator ZERØ bio je namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, startap neformalnim timovima i preduzetnicima, koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice. Na konkurs su se prijavila ukupno 72 rešenja, dok je u finale ušlo njih 10. Pobednički tim startap B-FRESH osvojio je dva miliona dinara kao i podršku OTP banke u daljoj realizaciji i promociji projekta.

O Generatoru

Generator je višegodišnji projekat OTP banke posvećen svim preduzetnicima i inovatorima koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu aktuelnim temama u vremenima koja su obeležena digitalizacijom. Projekat se održava od 2017. godine i do sada je podržao inovativne preduzetničke ideje, studente sa preduzetničkim inovacijama, pomogao mala i srednja preduzeća da se digitalno transformišu, i nagradio one preduzetnike koji su pomagali mikro, malim, srednjim preduzećima da prevaziđu krizu prouzrokovanu pandemijom COVID-19. Naime, prema novom izveštaju Ujedinjenih nacija do 2030. godine, potrebno je da se karbonski otisak smanji za 45 odsto kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa.

Ko stoji iza B-FRESH startapa, pogledajte.

Upoznajte sve finaliste poslednjeg Generatora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read