Home Zagadjenje Da li je potrebna hrabrost u borbi protiv #zagadjenje?

Da li je potrebna hrabrost u borbi protiv #zagadjenje?

Neupitno je da su termoelektrane zajedno sa industrijom odgovorne za preko 70% #zagadjenje vazduha. 

Većina vas je videla grafikon gde 16 termoelektrana zapadnog Balkana zagađuje vazduh više od 250 elektrane u EU. Isto tako jedan blog TE Nikola Tesla zagađuje više od svih termoelektrana u Nemačkoj.

Više nijedna banka u EU neće da finansira izgradnju termoelktrana tako da nekoliko na Balkanu finansiraju i izgrađuju kinezi.

Zimi se struja proizvedena u termoelektranama Srbije izvozi i naplaćuje po jakim cenama a korist od toga imaju samo trgovci strujom, a trujemo se svi mi.

Potrebna je hrabrost u borbi protiv #zagadjenje a Mirko Popović i Jovan Rajić iz RERI NVO je imaju.

Reri se protiv zagađenja vazduha bori pravnim sredstvima. Potrebno je mnogo znanja, hrabrosti i upornosti. Vrše pritisak na izvršnu vlast da primenjuju zakone i podzakonske akte u službi zaštite građana i životne sredine.

Jedna od strateških mera za smanjenje zagađenja je NERP. Šta je to NERP? Akronim od National Emission Reduction Plan. Srbija ima potpisan ugovor sa Energetskom zajednicom da smanji emisiju zagađivača i ona to naravno nije realizovala, ćutalo se dve godine i onda je po hitnom postupku usvojen ali sa ozbiljnim manjkavostima.

Na konfereniji za štampu Mirko Popović (na slici levo) i Jovan Rajić (desno) istakli su izmene kao što su pomeranje rokova i izostavljanje važnih stavki.

Domaći NERP, kako se po engleskom akronimu nazivaju ovi nacionalni planovi, “neizvršiv” je i “nevešt” je “pokušaj podvale,” tvrdi pravnička grupa za zaštitu životne sredine.

Srbija je preuzela odgovornost na međunarodnom nivou da propise za emisije implementira pre više od dve godine.

Odrednica s datumom je izostavljena iz NERP-a. Ministarski savet Energetske zajednice je u oktobru 2015. odredio 1. januar 2018, u skladu sa Direktivom o velikim ložištima. RERI je posle analize pokazao da su rokovi za postavljanje sistema za odsumporavanje u blokovima termoelektrana TENT A3 i A4-A6 pomereni na 2022. godinu – sa 2020. odnosno 2021. godine.

Dva roka za instaliranje postrojenja za odsumporavanje odložena su za jednu odnosno dve godine na 2022. u konačnoj verziji

Srbija je izabrala formu koja ne uključuje mehanizam primene niti mogućnost sankcionisanja ukoliko se ne ispune odredbe za emisije. NERP obuhvata 12 velikih starih ložišta, prevashodno u termoelektranama na ugalj.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine laže

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na kraju 2017. zvanično obavestilo Elektroprivredu Srbije, državnog i dominantnog proizvođača električne energije, da plan stupa na snagu s novom godinom, otkriva njihova prepiska. Proizvođač i prerađivač nafte i distributer goriva NIS ad je jedini preostali entitet s pogonima u spisku u NERP-u.

RERI je upozorio da bi neka nova revizija mogla da još produži rokove i nagovestio da ima više proceduralnih nedoslednosti. Srbija je nacrt postupaka da se emisije dovedu u red ozvaničila tek nakon što je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo mehanizam za rešavanje spora. Saopštio je da devet od 16 velikih sistema za sagorevanje premašuje granice iz direktive.

Emisije praškastog materijala i gasova s efektom staklene bašte može da se drži ili u skladu s tim opštim aktom na nivou svakog postrojenja ili u sklopu nacionalnog okvira, upozorila je tada ta institucija. Sekretarijat sa sedištem u Beču je kasnije, posle vladine reakcije, saopštio da je ona bila “neophodna – iako nedovoljna”.

RERI će biti učesnik konferencije #zagadjenje Borba za čist vazduh.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Ssangyong – SUV Tivoli

Uzeo sam da se provozam sa Ssangyong-om, pa da budem iskren, bez očekivanja. Tivoli za kojeg nisam ni znao da postoji je SUV, u...

Ugalj nikako u oporavku od #COVID19 krize u ekonomiji

ŠANGAJ (Rojters)  Ugalj ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u planu ekonomskog oporavka postkoronavirusa bilo koje zemlje, i  treba da se uskladi sa globalnim...

Specijalni solarni paneli za agroenergetiku

Šta je Agroenergetika (Agrivoltaiks)? Agroenergetika (Agrivoltaics)  spaja proizvodnju agrokultura i proizvodnju električne energije specijalnim  solarnim panelima koji se zovu photovoltaics. Omogućavaju rešenje za proizvodnju hrane...

Ako je leto u Srbiji, onda je u Rtnju na Kopaoniku!

Rtanj na Kopaoniku je objekat sa dugom tradicijom. Generacije skijaša su dolazili na čuvene krofne, da krofne a apres ski u odžakliji uz domaće srpske...

Kako otvoriti firmu u Sloveniji?

Slovenija je zemlja bivše Jugoslavije koja je prva ušla u EU i ima najveći standard u regionu. Oko 2.000.000 stanovnika, u 2 sata sa...