HomeEkologijaŠta nas (verovatno) zagađuje u Beogradu?

Šta nas (verovatno) zagađuje u Beogradu?

autor: @burray_mill

Šta nas zagađuje u Beogradu?

Već duže vreme imamo, od nadležnih organa priliku da čujemo kako je uglavnom saobraćaj kriv za povećano zagađenje koje osećamo u Srbiji. Nekoliko je manipulacija u vezi sa tom informacijom.
Ne treba biti previše inteligentan pa zaključiti da se građani najviše žale na sezonsko/zimsko zagađenje koje u Srbiji dostiže ekstreme na svetskom nivou (po aplikaciji AirVisual). I to je gorući problem.

U januaru, a uostalom i tokom većeg dela jeseni i zime epizode ekstremnog zagađenja se ponavljaju i tokom vikenda i praznika. Izgleda da zagađen vazduh nema pojma koji je radni dan, a kada je vikend.
Beograd je okružen velikim zagađivačima. U prvom redu jugozapadno se nalaze TE Nikola Tesla A i B, tzv. TENT-ovi. Sa druge strane tu je deponija u Vinči na kojoj već godinama tinja plamen, Železara Smederevo koja je uzročnik okom vidljivih ekoloških problema u Smederevu i TE Kostolac koja je samo tokom Novembra ispustila 16 puta vise SO2 u atmosferu od dozvoljenog nivoa (zamislite 16 termoelektrana umesto samo te jedne).

Postoje metode za tačno utvrđivanje izvora zagađenja u datoj tački, ali kao obični građani njima nemamo pristup. Ipak, na osnovu javnih podataka o zagađenju agencije SEPA, Ministarstva za zaštitu životne sredine, podataka o vetru, atmosferskom pritisku možda možemo izvući neke zaključke.

Jedan od zanimljivijih dana je bio 26. januar, kada se vazduh kretao konstantno iz pravca jugo-istoka (Smederevo) brzinom od oko 20km/h. Smederevo se nalazi na oko 60km vazdušne linije jugoistočno od Beograda, pa bi oblaku zagađenja trebalo oko 3 sata od Smedereva do Beograda. Naravno ovo je vrlo uopšteno, kretanje gasova je izuzetno kompleksno.
Ispod je prikazan grafikon PM10 čestica na mernim mestima Smederevo Centar i Novi Beograd.

zagadjenje

Prikaz vetra u toku 26. januara 2020.

[VETAR 02:00]

[VETAR 14:00]

[VETAR 18:00]

[VETAR 22:00]

Zagađenje u Beogradu je pod uticajem atmosferskih prilika bilo u blagom opadanju tokom celog dana. Ipak, posmatrajući grafikon možemo uočiti da su promene tokom jutra u Smederevu bile skoro pa preslikane u Beogradu, dok je uveče enorman rast u Smederevu prouzrokovao dosta manju promenu u Beogradu, ali ipak prilično vidljivu.

Zanimljive tačke na grafikonu:

• 6:00 Smederevo PM10 pada na 102 ug/m3, a pad se očitava u Beogradu dva sata kasnije i u 8h Novi Beograd pada na 160. ug/m3.

• 11:00 Smederevo. PM10 raste na 162ug/m3, a rast u Beogradu se može zapaziti otprilike 3 sata kasnije, oko 14h dostiže 155 ug/m3.

• 14:00 Smederevo PM10 pada na 72.8 i dostiže lokalni minum. Ista stvar se desava u Beogradu posle 3 sata, kada PM10 pada na 118.

Nakon 14h zagađenje u Smederevu počinje rapidno da raste u 15, 16, 17 i dostiže vrhunac u 18h. U Beogradu se očitava rast zagađenja u 18, 19 i dostize vrhunac u 20h.

• 18:00 Smederevo PM10 dostiže izuzetno visoku vrednost od 377.9 ug/m3. Beograd dostize 152 ug/m3 u 20h.

Koliko je merodavno ovako gledati u ove podatke, koliko su reprezentativni podaci? Mogu reći da defnitivno niko neće raditi doktorat na osnovu ovoga, ali neki trendovi su jasno uočljivi i ovako golim okom.

Meni lično je neshvatljivo da naše vlasti i dalje ne žele da priču o termo elektranama i industriji podignu na viši nivo.

Moram ponoviti pitanje koje se ovih dana čuje sve češće. „Koji vazduh udišu deca naših političara?“

Ljudi moraju znati šta se dešava sa zagađenjem, koliko je stanje dobro ili loše i šta svi moramo da preduzmemo u vezi sa tim. Stvari se ne smeju gurati pod tepih.

Slične stvari se mogu primetiti i prilikom duvanja vetra iz pravca JZ. Veliki skok PM i NO2 vrednosti na mernom mestu „Obrenovac Centar“ se vrlo brzo uočava na stanici „Novi Beograd“. Suprotno kada duva zapadni ili severozapadni vetar, tada je vazduh u Beogradu uglavnom dobrog kvaliteta.

Korisni linkovi:
– SEPA – OBJEDINJENI PRIKAZ AUTOMATSKOG MONITORINGA KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI – http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledstanica.php
– Ventusky (atmosferski podaci) – https://www.ventusky.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read