HomeBlog Kutak8 koraka za uspešan rad od kuće sa decom

8 koraka za uspešan rad od kuće sa decom

Iscrpljeni nakon prve 2 nedelje rada od kuće sa decom?

fotografije: Zoran Mirčetić

Da, to može da bude veliki stres ukoliko do sada niste “donosili posao kući” i nemate razrađen sistem takvog funkcionisanja da svi budu zadovoljni. 

Tome posebno doprinosi i činjenica da ste sada svi konstantno zajedno na jednom mestu.

Ima li nade? Ima, ima, samo treba znati neke osnovne principe.

Ja sam psiholog, konsultant za razvoj organizacija i liderstva i majka 3 dečaka sa kojima živim sama. 

Prve večeri kada je objavljeno vanredno stanje i kada sam shvatila kakva je zahtev za reorganizacijom od sutra ujutru pred nama, bzinom svetlosti sam spojila sve što znam o liderstvu, vođenju timova i vođenju promena sa jedne strane i sve što znam o svesnom roditeljstvu sa druge.

Nastade 8 koraka koje delim sa vama a koji toliko dobro funkcionišu za organizaciju da su mi deca posle prve sedmice napravila video da se zahvale za najbolju nedelju u svom životu.

KORAK br. 1 – Vi ste prioritet

 

Nikome u kući ne može da bude dobro ukoliko vama nije dobro. To je kao u avionu kada kažu da masku sa kisonikom prvo stavite sebi pa tek onda detetu.

Ako to već niste uradili, APSOLUTNO JE PRESUDNO da se pozabavite sopstvenim stanjem i uredite sve tako da se osećate dobro.

Za mene je to značilo da sam se povukla na par sati u svoju sobu, meditirala dok se nisam skroz umirila, prepoznala sva svoja osećanja koja su isplivala, dala sebi OGROMNU količinu ljubavi, nežnosti, prihvatanja i unutrašnje pažnje i tek tada sam postavila sebi sledeća pitanja:

  1. Kako želim da se osećam?

2. Šta mi je za to potrebno (od sebe, od drugih, kakva organizacija, kakav raspored obaveza, kakva komunikacija, koja vrsta nege, sitnih zadovoljstava, zabave…), a šta su viškovi kojih treba da se rešim (od sebe, od drugih, od obaveza, samonametnutih pritisaka, očekivanja…)?

i možda najvažnije pitanje:

3. Kako želim da prođemo ovaj period i kako da ga se sećamo kada prođe?

Tek nakon dogovora sa sobom mogla sam da idem dalje.

KORAK br. 2 – Od sada ste tim, a vi ste tim lider

U ovim izmenjenim oklonostima, jako je važno da malo drugačije gledate na svoju ulogu u kući. Više niste “samo” mama ili “samo” tata.

Okolnosti su izmenjene i zahtevaju timski rad.

A vi ste tim lider i potrebno je da prepoznate i prihvatite tu ulogu.

Dakle, za početak počnite da razmišljate kao tim lider, a da biste mogli da počnete da delate kao tim lider (korak br. 5) potrebno je da obezbedite plodno tle za to kroz korake 3. i 4.

KORAK br. 3 – LJUBAV

Odvojite koliko god je potrebno vremena da svojoj deci pružite povećanu količinu ljubavi nego u normalnim okolnostima.

Mazite ih, grlite, ljubite (čak iako su u pitanju starija deca), dajte im svoju NEPODELJENU PAŽNJU koliko god je potrebno dok ne osetite da se opuštaju i da absorbuju tu povećanu količinu ljubavi. To se najbolje vidi po tome što deca postaju razdraganija, prijemčivija, više se smeju i počinju da uzvraćaju čak još većom količinom ljubavi.

Ovaj princip održavajte stabilnim sve vreme. 

Svakoga dana odvojte dovoljno vremena za razmenu nežnosti, iskazivanje pohvala i nepodeljenu pažnju. 

Zagrljaji, poljupci, lepe reči mogu da postanu deo rutine, nešto što radite svaki put kad susretnete decu u kući i za to ne treba izdvajati posebno vreme. 

A što se tiče nepodeljene pažnje ponekad je i 15 minua dovoljno, ali da zaista bude nepodeljena.

Ako imate više dece vodite računa da svako dete dobije SVOJIH 15 minuta. Višestruko će vam se isplatiti.

KORAK br. 4 – BEZBEDNOST

Deca starija od 5 godina znaju šta se dešava, informacije dolaze do njih. 

Iako možda to ne pokazuju, budite uvereni da i oni prolaze kroz razne zabrinutosti ili čak strahove, posebno ako vi prolazite kroz njih.

Potreban im je osećaj BEZBEDNOSTI na 2 nivoa:

  1. Osećaj FIZIČKE bezbednosti

a) Objasnite im da su zaštićeni i bezbedni ako slede uputstva i preporuke o odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i da vi vodite računa o njima.

b) Radite na prevazilaženju svojih strahova i oni će polako preuzimati taj osećaj od vas na nesvesnom planu.

2. Osećaj PSIHOLOŠKE bezbednosti

a) Uključite ih u sve što se dešava, razgovarajte sa njima, delite informacije sa njima – deca žele da budu uključena i time se osećaju “delom tima”.

b) Razgovarajte sa njima više nego inače o njihovim OSEĆANJIMA i POTREBAMA, ali i o svojim. Da biste funkcionisali kao tim neophodno je da svi osećaju da mogu da budu otovreni jedni sa drugima i da budu to što jesu.

KORAK br. 5 – STRUKTURA

E, tek sad možemo da preuzmemo svoju “tim-lidersku” ulogu jer deca nahranjena ljubavlju koja se osećaju bezbedno ŽELE DA SARAĐUJU.

Ono što sam ja uradila je bilo da sam napravila “timski sastanak”. Moja deca su uzrasta 15, 12 i 8 godina i bili su ODUŠEVLJENI kada sam ih pozvala na sastanak i rekla da ponesu papir i olovku.

Izložila sam sve aspekte izmenjene situacije i navela šta je meni sve važno po pitanju organizacije, njihovog (i mog) ponašanja jednih prema drugima, rasporeda obaveza….i zamolila ih da zapišu sve što su oni izvukli kao važno iz svega što sam im rekla.

Bila sam fascinirana! 

Sledeće sam im dala prostora da oni iskažu svoje potrebe i razmisle šta je njima potrebno da bismo dobro funkcionisali. 

Neću vam ništa prepričavati – probajte ovo sa svojom decom pa vi meni javite rezultate. Bićete oduševljeni! 

Strukturu smo održavali na dnevnom nivou insistirajući na dnevnim rutinama (one bukvalno drže sistem u ravnoteži), ispravljanju i prepakivanju u hodu tražeći optimalan raspored i uz GOMILU POHVALA koje smo upućivali jedni drugima. 

U ovakvim situacijama uzdržite se od kritika što je više moguće i povećajte pohvale – hvalite i najmanju sitnicu. Videćete efekte…

Svako veče smo imali 5-minutni timski sastanak da razmenimo utiske o danu i šta još možemo da optimizujemo. Bilo je bolje i efikasnije nego u mnogim firmama! ?

Ja sam postigla da me po prvi put od kad imam decu a radim od kuće niko ne uznemirava dok radim i da uz put dobijam toliku količinu ljubavi i podrške, dok istovremeno sve u kući funkcioniše.

Jedva čekam da probate!

KORAK br. 6 – SLOBODA

Da bi struktura mogla da bude održiva potrebno je da joj balans drži sloboda. 

Tako da sam deci dala prostor da odaberu delove dana u kojima su imali potpunu slobodu da rade šta god žele. I to bukvalno, bez ikakvih ograničenja. 

Pustila sam da vidim šta će se desiti, spremna da reagujem ako ode mast u propast, ali suprotno od toga, desilo se nešto što uopšte nisam očekivala – izbor aktivnosti u slobodno vreme je bio kvalitetniji i sadržajniji nego u redovnim okolnostima. Nisam to očekivala. Zaista. 

Zapitala sam se šta je razlog i on se sam nametnuo – podigla sam SVEST o ljubavi, bezbednosti i strukturi i njihov unutrašnji sistem je reagovao kao i svaki drugi sistem težeći da napravi ravnotežu a to je moglo da se postigne samo većom svešću i u slobodnom vremenu. 

Naučila sam da deca itekako umeju da kvalitetno koriste svoju slobodu onda kada su u okruženju gde osećaju dovoljno ljubavi i bezbednosti. Tada struktura ne pada teško, a sloboda nema potrebu da se “bori za sebe” i da prelazi u bunt.

Fenomenalna lekcija!

KORAK br. 7 – FIZIČKA AKTIVNOST

U ovim izmenjenim oklonostima fizička aktivnost za decu ima posebnu ulogu osim uobičajene koju vezujemo za telesno zdravlje, a to je uloga vezana za mentalno zdravlje.

Fizička aktivnost je NAJBOLJI način da nesvesni deo obradi sve novo što im (nam) se dešava. 

Koliko god imali blizak odnos za decom mi nikad ne znamo da li su oni sa nama podeli sve što ih muči ili o čemu brinu. Fizička aktivnost može da pomogne da sve “viškove” izbace.

Isto važi i za odrasle. A čak i u stanu može puno toga da se uradi i da bude zabavno!

KORAK br. 8 – NEŽNOST I GRANICE

  1. Šta god se dešavalo BUDITE NEŽNI PREMA SEBI. Ne kritikujte sebe ni za šta! 

Dajte dozvolu sebi da ne budete savršeni u ovom periodu. Videćete koliko nepotrebnog pritiska stvarate sebi u redovnim okolnostima.

2. Šta god se dešavalo BUDITE NEŽNI PREMA SVIMA OSTALIMA. Dajte im dozvolu da ne budu savršeni u ovom period. Ne moraju ni deca ni partner ili već neki drugi član porodice da budu po svim vašim starim standardima. Pustite ih da nađu svoj optimum. I dajte im puno podrške za to.

Ako ne možete da budete nežni onda je bolje da se uzdržite od komunikacije, povucite se, opet poradite na svom stanju, pa se naknadno vratite u komunikaciju da izrazite to što želite, nežno.

3. Šta god se dešavalo ostanite uz sebe i ČUVAJTE SVOJE GRANICE koje ste prepoznali da su vam važne u Principu br. 1 i oko kojih ste se SVI DOGOVORILI NA TIMSKOM SASTANKU, što onda uklučuje i poštovanje tuđih granica.

Dajte dozvolu sebi da odgovorite na svoje potrebe (da budete sami kad vam treba, da tražite vreme bez uznemiravanja, da gledate film koji se baš vama gleda…) i da ponekad kažete “NE” nečijem tuđem zahtevu kad on narušava vašu unutrašnju ravnotežu, ali poštujte i tuđe. 

Čuvajte svoje granice SNAŽNO i NEŽNO istovremeno. Snažno iznutra (ne odustajte od njih) a nežno spolja u komunikaciji.

 

Ako istrajete u svemu ovome, ne samo da ćete lakše proći ovaj period rada sa decom od kuće već ćete posle njega stići na mesto koje za vas i vašu porodicu  može da bude potpuno novo, fenomenalno poglavlje!

Ja vam to od srca želim! 

Vaša Ivanka Novaković

ps. Pridružite se FB grupi Polarity integration, gde ćemo zajedno proći kroz promene.

Da li ste pročitali prethodni članak gde vas vodim kroz promene, od šoka, preko poricanja, besa, ljutnje…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read